Informatie
Op zoek naar ons lokale aanbod?
Bezoek onze Eigen Bodem winkel voor een breder aanbod en wekelijkse leveringen: https://www.eigenbodem.be/

Alle categorieën
In de kijker
Dranken
Educatief
Geschenken
Huishoudproducten
Kruidenierswaren
Planten en bloemen
Verzorging
Uit voorraad
-
+

Graaf 'n Hertog 4,2° ( Wallabierke ) Prinsdom Buggenhout

Wallabieke
Buggenhout

Graaf ’n Hertog

Buggenhout is het middelpunt van Vlaanderen. Niet alleen geografisch, maar ook op de grens van Brabant en Vlaanderen. Brabant kennen we vandaag als Antwerpen en Vlaams-Brabant, maar ooit bevond het grondgebied dat vandaag Buggenhout is, zich zowel in het Hertogdom Brabant als Graafschap Vlaanderen.


Van Brabant tot Vlaanderen

Al in 1125 wordt Buckenholt vermeld, wat later in 1145 als Bukenholt. Dat betekent letterlijk Beukenbos. Toen was het nog eigendom van de heren van Grimbergen en dus onderdeel van Brabant. Omdat later een deel van Buggenhout in onderleen gegeven werd, geraakte het grondgebied gesplitst.
Opstal en Briel bleef bij de Heren van Grimbergen. Pas tijdens de Franse Revolutie werd Buggenhout onderdeel van Département de l’Escaut (het Scheldeland) en verzeilde zo definitief in de Provincie Oost-Vlaanderen.Lekker Prinselijk

Er stond in Buggenhout ook een kasteel ter hoogte van de huidige, jawel…. kasteelstraat. Al zeker in 1271 stond er een houten jachtslot en vanaf 1550 werd het in steen opgetrokken. In opdracht van Karel van Halewijn kwam dat er toen en in 1575 werd het verkocht. Het kwam in 1619 in handen van Alexander I de Bournonville. Zijn zoon Alexander II werd in 1658 door Philips IV tot prins verheven, waardoor Buggenhout een Prinsdom werd!


Bosbegankenis, een lokaal verhaal

In 2021 nam Bart Willockx contact op met Bart Callaert om een met de jaren teloor gegane traditie van feesten met Bosbegankenis terug leven in te blazen en daarvoor ook terug te zoeken naar lekkers van hier.
In 2022 werden voor de eerste keer in vele jaren terug meerdere dagen activiteiten gehouden aan de Boskapel. Met lokale producten en verenigingen. Oud en nieuw. Het Bosschijntje werd naar aanleiding van de feesten terug leven in geblazen, Wallabieke plantte 100 krokkebazen aan en er werd een Vandenbos Bosbegankenis gebrouwen.
Dit alles om tegelijk de lokale producenten te steunen maar ook het lokale leven. De opbrengst van Vandenbos en andere lokale producten ( pralines ’t Soethuys, likeur Thyssen, worsten van Vermeiren, Charel’s Ijs,…) ging daarvoor naar de werking. We hebben heerlijke lekkernijen van hier die we meer in de kijker willen brengen, samen met onze mooie geschiedenis.


Graaf & Hertog. Bart & Bart & Co

“Graven Bart” Willockx maakte echter terecht de bedenking dat we in 2023 ook een lichter bier moesten brouwden. 
Anno 2023 hebben we daarmee in ons mooi aanbod Wallabierkes daarmee Graaf ’n Hertog. Een licht maar verrassend smaakvol bier dat net zoals al onze bieren met onze eigen honing gebotteld werd.

Onze biertjes laten zich graag vergezellen met onze (bier)kazen of droge worsten van Vermeiren!
Eigen Bodem maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen

Sluiten