Valke Vleug

Valke Vleug

Achterheide 21
2870 Puurs

Wijnhandel én wijnmaker

Tot 2016 was er in het lieflijke Liezele geen sprake van druiven en wijn. Oer-Vlaamse landschappen en wandelpaden middenin de groene long van Vlaams-Brabant, die waren er wel. Wanneer ondernemer Jan Van Lancker in Liezele een charismatische maar vervallen hoeve met areaal op de kop tikt, is hij begeesterd door de plek, maar zonder vastomlijnd plan. Ideeën komen wel aanwaaien, weet hij uit ervaring. Of Dionysos hier achter zit weten we nog steeds niet, maar enkele maanden later komt Jan bij toeval Pieter Raeymaekers tegen, een al even ondernemende ziel met een passie voor wijn. En, met een jongensdroom in winterslaap: wijn maken in België.

Pionieers

Samen bestuderen ze de bodem van Liezele en de mogelijkheden om er een Belgisch wijndomein uit te bouwen. Jan en Pieter zien het meteen wat grootser, en ze koppelen de ene wijndroom aan de andere: de eerste online wijnboetiek van België lanceren, gespecialiseerd in cool climate wijnen. Vinetiq ziet het licht, en legt zich toe op verfijnde en verrassende karakterwijnen met cool climate signatuur. Ook de ervaren wijnhandelaar Johan Stoffels sluit zich aan bij het avontuur en samen verzamelen ze een assortiment cool climate wijnen van over de hele wereld. Ondertussen klimmen in Liezele de eerste eigen wijnranken naar boven, en krijgen de plannen van architect Vincent Van Duysen vorm: een hedendaagse wijnhoeve rijst uit de fundamenten, (Het is hoog tijd voor een naam) wijndomein Valke Vleug staat op de kaart. Nu is het aan de bodem, de ranken, de druiven en de zon.

Terroir

Wijndomein Valke Vleug is een jonge, bruisende wijngaard van 4,5 ha in het landelijke Liezele. Dit Vlaamse terroir is het canvas van onze wijnen en allesbepalend voor hun kwaliteit en karakter.
Het terroir is het intrigerende samenspel van de bodem, het klimaat, de context van wijngaard en kelder, en de persoonlijke hand van de wijnbouwer en wijnmaker. Geslaagde wijnen etaleren hun natuurlijk eigenheid in volle glorie. Een goede wijnboer probeert dan ook een harmonie te creëren tussen alle factoren, tussen wat de lokale grond biedt en de veranderlijke weersomstandigheden, jaar na jaar.
Zo krijg je unieke wijnen waarin je het karakter van het terroir en de ziel van de wijnmaker kan zien, ruiken en proeven!


Eigen Bodem maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen

Sluiten